2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Domácí műsli

Název Množství a jednotka
ovesné vločky 500 g
rozinky 3 lžíce
pohankové vločky 200 g
kokosové lupínky 2 lžíce
sušené brusinky 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

snídaně
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Proč si dělat műsli doma? Za první vím, co tam mám, a pak - VŽDYCKY v doma připraveném műsli budu mít více ovoce, semínek a oříšků, než když si je koupím hotové. A namíchám si ho jak chci. Je to pro mě důležitější než těch zhruba deset minut, které přípravě věnuji - a navíc ho mám dvakrát tolik. Nakoupím sušené ovoce, z každého do vloček odeberu jednu, dvě lžíce, zbytek schovám a pak už jen přikupuju vločky a postupně na co mám chuť :-).



Postup
Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme nasekané oříšky, rozinky, sušené brusinky, kokosové plátky, na drobno nakrájené sušené nesířené meruňky, sušené jahody, přidáme dvě lžíce loupaných konopných semínek, lžíci otrub, všechno dohromady promícháme a přesypeme do uzavíratelné nádoby.

Tip:
Domácí műsli si můžeme udělat jakékoliv:

Jablečné:
- jako základ zvolíme křupavé pšeničné vločky, k vločkám přidáme nakrájené sušené jablka, kokosové plátky a lžičku skořice (nebo skořicový cukr)

Čokoládové:
- k vločkám přidáme čokoládové vločky nebo hoblinky (hořkou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle), lžičku hořkého kakaa, extrudované čokoládové kuličky (třeba čokapic) a nasekané oříšky

Tropické:
- nakrájíme sušené fíky nebo datle, přidáme oříšky, sušený banán, kokosové vločky, kustovnici čínskou, mango, papáju, ananas, jakékoliv sušené ovoce, které máme rádi

Základ műsli tvoří ovesné nebo pšeničné vločky. Můžeme je zkombinovat s pohankovými vločkami, špaldovými, můžeme přidat špaldové pukance, kukuřičné lupínky, amarantové vločky, ovesné lupínky, pšeničné pukance (i medové), žitné vločky, ječné vločky, amarantové perličky apod. Vždy přidávám alespoň lžíci otrub, nádherně čistí střeva :-).
Vločky mají vysoký obsah nutričně hodnotných látek, dodávají tělu energii, obsahují hodně vlákniny, která ve střevech působí jako přírodní mýdlo a v neposlední řadě při pravidelném (nejlépe každodenním) pojídání pomáhají proti zácpě.

Semínka:
Tady se taky můžeme vyřádit - přidat do základu loupané konopné semínka, dýňové, loupané slunečnicové, sezamové nebo lněné.

Doplníme sušeným ovocem a oříšky, jaké máme rádi.
Pokud potřebujete hubnout, vyhýbejte se kandovanému a proslazenému ovoci a dejte přednost ovoci, které je sušené mrazem, nepřislazované.










 


RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedinský guláš

Postup: Na sádle zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme mletou papriku, promícháme,... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené těstoviny s hlívou ústřičnou

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, přidáme 1 lžíci olivového oleje. ... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí roláda s medvědím česnekem

Postup: Z telecí kýty pomocí ostrého nože vytvoříme plát - maso rozřízneme napříč, ale... zobrazit recept

RECEPTY

Štěpánky

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech přidáváme cukr. Do vzniklé tuhé pěny... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...